Cara Menghasilkan : Custom Album

View Video Ini... Kami Telah membuka laman web yang dedikasi untuk Tutorial serta SampelCustom Album.. www.CustomAlbum.net
 (kalau suka Tutorial nie... jangan lupa click google ad, di sebelah ye atau di atas ye..thank you for your support.. ;))

People have always been asking how to design a custom album.. Well, here's a short tips from me.. ;) . The size of the sample is for custom album sizing 8inch x 12inch (8inch x 24inch).. 


Download file www.selphya.com/sample.zip
1. Sila download file di www.selphya.com/sample.zip atau tekan link di atas



2. Tekan Butang Mouse(Tetikus) sebelah kanan, "EXTRACT HERE"



3. Pilih salah satu dari 5 layout



4. Buka dengan Adobe Photoshop



5. Lihat layout



6. Buka gambar pilihan anda



7. Kecilkan Screen Layout dan Gambar pilihan anda
7.a. Drag and Drop(Tarik dan Lepaskan) Gambar pilihan anda ke muka layout



8. Hasilnya seperti di atas



9. Pilih magic wand tool (W)



10. Seterusnya, klik pada layer "Background"
10.a. Akan terbentuk "Marque Region", kotak bertitik maksudnya kotak dipilih



11. Copy(Ctrl + C) kotak tersebut dan
11.a. Paste(Ctrl + V) akan terbentuk satu layer baru



12. Letakkan gambar pilihan pada bahagian pilihan anda



13. Right Click pada layer dan pilih "Create Clipping Mask"



14. Tahniah anda dah berjaya masukkan gambar. 
14.a. Ulang langkah 6 - 13 untuk gambar pilihan anda seterusnya


Sekiranya ada meminati Tutorial ini, kongsi dengan rakan-rakan anda. Lihat sponsor-sponsor untuk donate.. Terima kasih atas sokongan anda.


Comments

Edan said…
wow!!! thanks for sharing. bagus utk yg baru nak belajar buat c.album.
Shamir Adnan said…
Thanks edan... share lah ngan sume2.. click share.. hehehe
azree.yaacob said…
shamir, template ni utk 2 pages kan tiap satunye?
Shamir Adnan said…
yerps.... 2 pages.. ;)
Hafiz Safwan said…
salam tak jumpa la download link..mcm mana eh nk download

Popular Posts